Złote Jajo
Poprzednia nazwa: Złota Kura
Bema 16, Elbląg
Rewolucja udana?: TAK
Czy wciąż otwarta: TAK
Telefon: 55 233 33 33
Adres e-mail: [email protected]
Strona internetowa: http://restauracjazlotejajo.pl/
Opis restauracji
„Złota Kura” to teraz „Złote Jajo”.
Magda Gessler postanowiła zachować tradycję panującą w restauracji znajdującej
się w Elblągu. Podczas przeprowadzonej w niej rewolucji zmianie uległ wystrój
oraz menu, ale restauratorka zgodziła się zachować pamięć o zmarłej
właścicielce lokalu.
Skąd się wzięła „Złota Kura”?
Restauracja stanowiła jedno z
najlepszych miejsc w Elblągu. Prowadziła ją Dorota, która niestety zachorowała
na raka, po czym zmarła. Biznes po niej przejął jej syn Sebastian ze swoją żoną
Martą. Młode małżeństwo pragnęło kontynuować sukces „Złotej Kury”, dlatego para
podążała zgodnie za dawnymi wskazówkami matki. Nie chcieli wyrzucać jej „ducha”
z lokalu i cały czas czuli jej obecność. Sami jednak nie mieli żadnego pomysłu
na prowadzenie restauracji, dlatego wkrótce goście przestali do nich
przychodzić, a zyski stawały się coraz mniejsze.
Nieoceniona pomoc Magdy Gessler
Znana restauratorka zgodziła się
pomóc właścicielom „Złotej Kury” w odnowieniu sukcesu tego miejsca. Nie kryła
swojego zdziwienia, kiedy dowiedziała się, że małżeństwo kontynuuje pracę
zmarłej matki. Magda Gessler poleciła Marcie, aby ta pozbyła się sentymentalnych
wspomnień i stworzyła coś nowego. Coś, co będzie pasowało do jej charakteru. W
taki sposób „Złota Kura” przeobraziła się w „Złote Jajo”. Zmianie uległ także
wystrój miejsca, a na ścianie mimo wszystko znalazło się zdjęcie zmarłej Doroty
jako patronki restauracji.
Nowości w lokalu
Wielkie zmiany dotyczyły także karty
dań dostępnej w restauracji. W menu pozostał kultowy kurczak z rożna, ale
pojawiło się także wiele nowych potraw. Aktualnie w lokalu można zamówić m.in. takie
dania, jak galaretka w sosie tatarskim z pomidorkami na liściu sałaty, kura
zagrodowa w ziołach z rusztu z ziemniakami opiekanymi oraz kluski babci Gessler
w rosole. Po upływie kilku tygodni od przeprowadzonej rewolucji znana restauratorka
ponownie odwiedziła „Złote Jajo”. Była zachwycona smaczną kuchnią i dużą
ilością gości przebywających w lokalu.