Wei Heping
Poprzednia nazwa: Li-Du
Ordynacka 10, Warszawa
Rewolucja udana?: NIE
Czy wciąż otwarta: NIE
Telefon: Brak
Adres e-mail: Brak
Strona internetowa: Brak
Opis restauracji
Po wielkich sukcesach w Gdyni, przyszedł czas na stolicę Polski. Warszawa - to tutaj Wei Heping postanowił otworzyć swoją kolejną restaurację. Wielkie nadzieje zamieniły się jednak w porażki, a właściciel zamiast zarabiać, coraz więcej traci.
Magda Gessler i trudne Kuchenne Rewolucje
Warszawa to miasto, w którym mieszają się różne kultury, osobowości i smaki. Jest to także idealne miejsce dla restauracji z kuchnią orientalną. Niestety w lokalu Li-Du nie ma zbyt wielu gości. Ratunek restauracji może przynieść tylko rewolucja Magdy Gessler. Niestety nie będzie ona miała łatwego zadania.
Serwowane jedzenie nie ma typowo chińskiego smaku. Jest również źle doprawione i drogie. Kelnerka ma problemy z zamówieniami, a w lokalu panuje napięta atmosfera. W dodatku właściciel nie potrafi zrozumieć, że potrzebne są drastyczne zmiany, aby w końcu zarabiać. Czy zatem można liczyć na udaną rewolucję?
Skończyło się tak, jak się zaczęło
Chińska kuchnia okazuje się dla mieszkańców Warszawy niemodna i podchodzą do niej nieufnie. Znana polska restauratorka będzie zatem musiała przekonać ich do świetnych smaków, które można w niej odkryć. Zanim jednak zaproponuje swoje dania, musi przejść walkę z właścicielem, który nie godzi się na przemalowanie lokalu.
W Li-Du trzeba również zmniejszyć liczbę serwowanych dań i postawić na szybkość wydawania potraw. Po rewolucji najważniejszym punktem menu mają być sajgonki o bardzo wyrazistym smaku. Gości skusić powinna również kaczka z pieca, która wielu osobom przypadła do gustu i stała się najlepszym daniem dnia. Fanów znalazła również wołowina.
Talent kucharski właściciela niestety nie przełożył się na zmianę w restauracji. Menu nie zostało skrócone, a potrawy pozostały tłuste. W dodatku koszmar, jaki właściciel urządził swojej pracownicy sprawił, że Gessler stwierdza, że nie podpisze się pod zmianą w tej restauracji. Nie godzi się ona bowiem na takie traktowanie ludzi, które – chociaż normalne w Chinach - jest niedopuszczalne w Polsce.
Pierwszy odcinek programu Kuchenne Rewolucje o tej restauracji został wyemitowany 27 października 2011 na kanale TVN.