Samui

Samui

Wiślna 10, Kraków

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 12 430 02 65

Adres e-mail: [email protected]

Strona internetowa: http://samui.com.pl

Opis restauracji

W ósmym odcinku piątego sezonu programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler odwiedziła Kraków. Nieoczekiwanie natrafiła na tajską restaurację. Zmagania z orientalną kuchnią w centrum europejskiego miasta pokazała telewizja TVN dnia 19 kwietnia 2012 roku. Właściciele Samui to młode małżeństwo - Rafał i Dorota. Pomysł na bistro zrodził się z pasji mężczyzny - boksu tajskiego. Właściciel dużo podróżował do Tajlandii, gdzie zakochał się w tamtejszej lokalnej kuchni.Pasja Rafała zaowocowała otworzeniem tematycznej restauracji w grodzie Kraka. 

Nie obyło się jednak bez problemów. Klienci często mylili kuchnie : tajską z chińską. Wobec tego wiele osób wychodziło rozczarowanych z, nie próbując nawet tajlandzkich specjałów. Załagodzić problem z klientelą nie pomogło nawet zatrudnienie rodowitej Tajki, która gotowała swoje specjały. Kobieta pochodząca z orientu, po konsultacjach z właścicielami, zgodziła się na rewolucję Magdy Gessler, jednak zastrzegła sobie, że ta nie będzie ingerować w składniki, jakie są przez nią używane do sporządzania dań.

Po wstępnej konsumpcji, warszawskiej restauratorce przeszkadzały składniki zupy tajskiej. Uważała, że nie trafią one w gusta przeciętnego Polaka. Szefowa kuchni - Vipada Yimcharoen (w skrócie Pim) oburzyła się na te słowa. Była bardzo konserwatywna, jeżeli chodzi o receptury. Zdenerwowało ją także to, że Gessler weszła na kuchnię w rozpuszczonych włosach, co było niedopuszczalne w tajskiej kulturze. Ostatecznie, szefowa kuchni i Gessler odnalazły wspólny język, a restauracji zaproponowano wprowadzenie wykwintnego menu, ponieważ grzechem byłoby nie wykorzystać talentu i zdolności Pim. Młode małżeństwo nie bardzo chciało przystać na tę propozycję, gdyż obawiali się, że karta będzie przyciągać tylko wąską grupę osób. Koniec końców, zostawiono kartę, która była tam przed rewolucją, a dodano dodatkowe luksusowe pozycje, dla prawdziwych smakoszy. Dzięki temu uzyskano pożądany efekt, gdyż gośćmi byli chętni spróbowania orientu Polacy, a także ludzie, którym nieobca była kultura Tajów.

Restauracja przeszła pozytywnie rewolucję, Magda Gessler uznała kuchnię za wykwitną i na wysokim poziomie. Emisja programu przyczyniła się też do rozsławienia Pim, która stała się rozpoznawalna na ulicach Krakowa. Obecnie lokal Samui serwuje zarówno homary, jak i dania wegetariańskie. Szeroki wachlarz dań pozwala skosztować posiłku z najdalszego zakątka Tajlandii.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena:

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie