Pod Złotym Aniołem
Rynek 29, Bolesławiec
Rewolucja udana?: TAK
Czy wciąż otwarta: TAK
Opis restauracji
Podczas wizyty w lokalu „Pod Złotym Aniołem” Magda Gessler
przekonała się, że nie zawsze winą za niepowodzenie można obciążyć zły wygląd
restauracji lub nieodpowiednią nazwę. W tym przypadku kobieta miała najwięcej
zastrzeżeń do właścicielki, która nie chciała pogłębiać swojej kulinarnej
wiedzy. Restauratorce udało się jednak sprawić, aby lokal znajdujący się w Bolesławcu
był chętnie odwiedzany przez gości.
Ponad 200-letnia tradycja restauracji
Zabytkowy lokal powstał przy Rynku w Bolesławcu już w XIV w.
Jego historia jest bardzo długa, a od 20 lat tworzy ją nowa właścicielka
restauracji – Basia. Kobiecie w prowadzeniu biznesu pomaga jej brat, który jest
kucharzem, ale amatorem. Od pewnego czasu ich lokal przestał przynosić zysk, a
właścicielka nie miała pomysłu na zmiany i poprawę swojej pracy, dlatego
postanowiła poprosić o pomoc Magdę Gessler, licząc że to właśnie jej uda się
odzyskać utracony klimat miejsca.
Niewielkie zmiany dużym sukcesem
Po przyjeździe do Bolesławca znana restauratorka przekonała
się, że lokal nie potrzebuje wielkich zmian, aby ponownie zaczął przynosić zysk.
Szybko jednak zauważyła, że największy problem stanowi odporna na nową wiedzę
właścicielka i brak dobrego kucharza. Potrawy otrzymane pierwszego dnia oceniła
jako niesmaczne i uznała, że w lokalu nie ma co zjeść. Jak można się dowiedzieć
z opinii gości zamieszczanych w Internecie - „Pod Złotym Aniołem” to dobre
miejsce na wypicie piwa. Magda Gessler postanowiła to zmienić, wprowadzając do
menu wiele nowych potraw.
„Śląskie niebo” w restauracji
Gessler uznała, że lokal „Pod Złotym Aniołem” będzie
restauracją Dolnego Śląska. Wprowadziła w nim „śląskie niebo”, czyli danie,
którego receptura w tym rejonie znana jest już od 400 lat. Oznacza ono suszone
owoce i wędzonkę, zatopione w zredukowanej śmietance zmieszanej z masłem
klarowanym i cukrem. Niektóre potrawy podawane są nawet w znanej na całym
świecie ceramice Bolesławca. Zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler spowodowały,
że właścicielka zrozumiała, co było jej problemem. Kobiety wspólnie
doprowadziły do sukcesu restauracji, w której teraz można nie tylko wypić piwo,
ale również zjeść dobre dania.
Zobacz w telewizji

Pod Złotym Aniołem
Sezon: 11, Odcinek: 3
03.03.2021 10:55