Pod Jeleniem

Pod Jeleniem

Poprzednia nazwa: Niebieski Parasol

Rynek 27, Chojnów

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 76 819 64 32

Adres e-mail: Brak

Strona internetowa: https://www.facebook.com/Restauracja-Pod-Jeleniem-682835961874548/

Opis restauracji

Znana restauratorka Magda Gessler stała się autorką kolejnej udanej kuchennej rewolucji. Tym razem odwiedziła południowo-zachodnią Polskę, a dokładniej miasteczko Chojnów, gdzie wraz ze zgranym i wesołym zespołem stworzyła restaurację "Pod Jeleniem". Odcinek, pokazujący przebieg zmian i metamorfozę restauracji został po raz pierwszy wyemitowany w telewizji TVN 26 kwietnia 2012 roku.


Dolnośląski Chojnów, położony między Bolesławcem a Legnicą to bardzo stare miasto o bogatej i ciekawej historii. Kilkakrotnie zmieniało przynależność państwową, by ostatecznie po II wojnie światowej stać się spokojnym polskim miasteczkiem, którego populacja wynosi 13,5 tys. mieszkańców. Od 2001 roku w Chojnowie działa "Niebieski Parasol" - Dolnośląski Ośrodek Rehabilitacyjno-Pielęgnacyjny. W mieście działa również restauracja pod tą samą nazwą. Ta zbieżność to nie przypadek. Restauracja miała wspierać finanse ośrodka. Nie wszystko jednak poszło zgodnie z planem właścicielki i dyrektorki ośrodka, pani Małgorzaty. Nie wszystko jednak stracone, skoro na pomoc restauracji "Niebieski Parasol" przybyła Magda Gessler! 


Znana restauratorka w tym odcinku zastała kuchnię, w której pracowało kilka doświadczonych kucharek. Mimo to, dania, które zamówiła przeprowadzająca kuchenne rewolucje Gessler, nie były smaczne: zbyt tłuste, przyprawione sztucznymi miksami przypraw, za mało wyraziste, właściwie bez smaku. Dodatkowym problemem okazał się wyjątkowo długi czas oczekiwania na każde danie. 


Próbą dla kucharek był sprawdzian naleśnikowy. Każda z kucharek przygotowała swoją wersję tego na pozór łatwego dania, i tym samym pokazać swoje kulinarne umiejętności. Pewna kompetencji kucharek, Magda Gessler zaczęła wprowadzać rewolucyjne zmiany. Restauracja "Niebieski Parasol" zmieniła się w "Pod Jeleniem", która specjalizuje się w kuchni niemieckiej - pysznej, a ciągle bardzo słabo znanej w naszym kraju. Specjalnością restauracji "Pod Jeleniem" stały się kwadratowe pierogi maultaschen z nadzieniem mięsno-szpinakowym, przysmak typowy dla regionu Szwabii. Oprócz tego w menu pojawił się gulasz z jelenia i pożywna grochówka, a także deser: kisiel z czerwonych owoców i chrupiące faworki.


Warto odkryć kuchnię niemiecką i nową odsłonę "Niebieskiego Parasola", gdzie zwyciężyła jakość i smak!

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena: