Obora

Obora

Poprzednia nazwa: Magnolia

Floriańska 15, Gryfów Śląski

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 693 993 043

Adres e-mail: Brak

Strona internetowa: http://restauracjaobora.pl/

Opis restauracji

W drugim odcinku szóstego sezonu programu "Kuchenne Rewolucje" oglądaliśmy restaurację "Magnolia". 

Magda Gessler odwiedziła Gryfów Śląski, a pierwsza emisja programu miała miejsce 13 września 2012 roku. Premierowo, odcinek show ukazał się na antenie telewizji TVN. 


Romantyczny lokal znajdował się na obrzeżach rynku, powstał w miejsce dawnej stajni. 

Właścicielkami restauracji były matka i córka. Starsza kobieta zaciągnęła ogromny kredyt na remont i aranżację wnętrza oraz kuchni. Do spłaty miała 800 tysięcy złotych. 

Brak klientów spowodował coraz większe przeszkody w regulacji zadłużenia. 

To wywołało lawinę problemów, które spadły szefostwu na głowę. 

W obliczu takiej sytuacji, zdecydowano o wezwaniu na pomoc kreatorki smaku. 


Próbna degustacja wypadła bardzo słabo. Nie dość, że restauratorka otrzymała surową wołowinę, to w jednej z potraw znalazła włos. 

Oburzona wtargnęła do kuchni z pytaniem "Dlaczego wy trujecie ludzi?!". 

Jedzenie uznała za niejadalne przede wszystkim dlatego, że większość potraw była przygotowywana z proszku, szczególnie sosy. 


Wobec tego, Gessler zdecydowała o wprowadzeniu własnego menu. Odtąd w karcie dań miały zagościć następujące potrawy : kozi ser pieczony w piecu, śląska kartoflanka, pieczona karkówka, dania z grilla : warzywa i kiełbasa. 


Ogromną zmianą okazała się też nazwa. "Magnolię" zastąpiła "Obora". Właścicielka pod żadnym pozorem nie chciała się zgodzić na przemianowanie knajpy w ten sposób. 

Kolejnym konfliktem było zderzenie oczekiwań szefostwa z możliwościami programu. Kobiety oczekiwały, że ekipa remontowa zapewni im całkowite odgrzybianie pomieszczeń. Były oburzone, gdy okazało się, że pracownicy wykonali jedynie zmiany w aranżacji wnętrza. 

Po szczerej rozmowie z prowadzącą program, zmieniły nastawienie, bowiem uświadomiły sobie, że to jedyna droga do uratowania interesu, a dezynfekowanie lokalu zajęłoby znacznie więcej niż 4 dni, kiedy trwają nagrania. 


Kolacja odbyła się według planu i zapewniła restauracji grono potencjalnych klientów. 

Po kilku tygodniach, gdy Magda Gessler powróciła do lokalu, stwierdziła, że jedzenie jest jeszcze lepsze, niż podczas uroczystej degustacji. 

Rewolucję uznała za udaną.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena:

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie