Kiełbacha i Korale

Kiełbacha i Korale

Poprzednia nazwa: Karczma u Bartka

Tadeusza Kościuszki 100, Bukowina Tatrzańska

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Opis restauracji

W drugim odcinku piątego sezonu Magda Gessler odwiedziła lokal o swojskiej nazwie Karczma u Bartka. Wydawałoby się, że Bukowina Tatrzańska jest doskonałą lokalizacją dla karczmy, która podaje tradycyjne potrawy kuchni podhalańskiej. Dlaczego więc konieczna była interwencja ekipy TVN?


Magda Gessler podczas pierwszej wizyty zamówiła chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, moskala z bryndzą, bigos, kwaśnicę oraz Koryto Bartkowe (smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki, kapusta zasmażana, kiełbasa, pierogi ze skwarkami, schab i boczek). Potrawy otrzymały opinię "niejadalnych" i "śmierdzących lodówą". Pracownicy kuchni zdawali sobie sprawę z niskiej jakości produktów i wad mrożenia wszystkiego (łącznie z bryndzą), natomiast właściciel restauracji już podczas pierwszego spotkania śmiało zaproponował Magdzie Gessler wspólne wypicie kieliszka wódki. 


Kuchenne Rewolucje nie tylko rozwiązują trudności z serwowanymi w restauracjach potrawami, ale także dotykają spraw osobistych. Nie inaczej było i tym razem: prowadząca program odkryła konflikt rodzinny oraz problem alkoholowy Bartka. Wynegocjowała też podział karczmy pół na pół między właścicielami oraz powrót do pracy byłej kucharki. 


Magda Gessler zaproponowała nową nazwę: Kiełbacha i Korale, a do karty wprowadziła nowe potrawy. Pierwsze danie, jakim miała się szczycić karczma po zmianach, to carpaccio z boczku. Zaczęto serwować także ryby z patelni, saliankę (zupę z mięsem i ogórkami kiszonymi), pierogi z oscypkiem, grillowaną baraninę oraz kiełbasę pod różnymi postaciami.


Karczma u Bartka ustąpiła miejsca odnowionej restauracji, a Kiełbacha i Korale miały pogodzić skłócone małżeństwo. Bukowina Tatrzańska zyskała miejsce z oryginalną kuchnią i zaczęła przyciągać dopracowanym smakiem oraz niecodziennymi pomysłami na wykorzystanie kiełbasy. Finałowa kolacja udała się znakomicie - była prawdziwą góralską biesiadą z kapelą i wspólnym śpiewem.


Ekipa TVN po powrocie zastała dobre dania, a także pogodzone małżeństwo. Znana restauratorka pozytywnie oceniła Kuchenne Rewolucje, lokal otrzymał jej rekomendację, a Bukowina Tatrzańska wzbogaciła się o miejsce, które warto odwiedzić. 


Odcinek po raz pierwszy wyemitowano na antenie TVN dnia 8 marca 2012 roku.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena:
Adrian
Ocena: 5
6 miesięcy temu
W Powrotach (Player) p. Gessler powiedziała że to jest jednak nieudana rewolucja. Popraw.