Cuba Banana
Poprzednia nazwa: Pod Przykryfką
Słowackiego 19, Gdańsk
Rewolucja udana?: TAK
Czy wciąż otwarta: NIE
Opis restauracji
Wybierając się do Trójmiasta warto zajrzeć do jednej z
restauracji, która się tam znajduje, aby sprawdzić czy rewolucja przeprowadzona
przez Magdę Gessler rzeczywiście się powiodła. „Cuba Banana” to dawny lokal
„Pod przykryfką”, znajdujący się w Gdańsku na ul. Słowackiego. Aktualnie
zachęca pięknym wyglądem i atrakcyjnym menu, ale nie zawsze tak było.
Powstanie restauracji
Pomysł na otworzenie restauracji narodził się w głowie
dwójki przyjaciół, do których dołączył Zbyszek i postanowił współdziałać z nimi
w nowo powstałej spółce. Gdy interesy zaczęły się psuć, a biznes przestał
przynosić zyski to on jako jedyny pozostał na „tonącym statku”. Aby ratować
lokal, zdecydował się otworzyć restaurację o nazwie „Pod Przykryfką”, w której
zatrudnił najlepszego kucharza, jakiego udało mu się znaleźć. Niestety ten
pomysł nie spotkał się z zadowoleniem gości i okazał się porażką dla
właściciela, który zdecydował się zrezygnować ze swojego biznesu. Restaurację
przejęła córka Zbyszka – Agnieszka. Jako jedyna nadal dostrzegała potencjał
tego miejsca i za wszelką cenę chciała go uratować.
Rewolucja bez rzucania talerzami
Magda Gessler zgodziła się odwiedzić Gdańsk, ale dania,
które otrzymała w restauracji nie przypadły jej do gustu. Żurek porównała do
porodu młodego stworzenia, co spowodowało duże zmiany w menu. Ponadto
zastrzeżenia tyczyły się wyglądu restauracji, którego wystrój zmieniono w jedną
dobę. Jak potwierdza właścicielka lokalu, rewolucje skończyły się po czterech
dniach, a podczas nich ani razu nie rzucano talerzami. Zmiany nie dotknęły
składu obsługi, z czego szczególnie ucieszyła się Agnieszka.
Kubański sukces
Lokal zmienił się w kubańską restaurację, o czym świadczy
przede wszystkim jego nowa nazwa. Dodano wiele interesujących pozycji w menu,
wśród których można znaleźć m.in. guacamole, kubańskiego prosiaka czy potrawę
zgodną z nazwą lokalu – cuba banana. Rewolucja się powiodła, co przyznała sama
Magda Gessler, gdy po pewnym czasie powróciła do restauracji i dostrzegła
sukces zarówno swój, jak i wszystkich pracowników.