Bistro Sztufada

Bistro Sztufada

Poprzednia nazwa: Kanion

1 Maja 18A, Szklarska Poręba

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 604 279 007

Adres e-mail: [email protected]

Strona internetowa: http://bistrosztufada.pl/

Opis restauracji

Magda Gessler przemierza cały kraj, aby poprawić polską kuchnię i pomóc w prowadzeniu różnych restauracji. W jednym z odcinków swojego programu „Kuchenne rewolucje” trafiła do Szklarskiej Poręby, gdzie znajdował się lokal o nazwie „Kanion”. Kobieta skrytykowała nie tylko kucharza, ale także wystrój lokalu i nieodpowiednie podejście właścicieli do prowadzenia biznesu. Ostatecznie wspólnie został osiągnięty wielki sukces, a aktualna nazwa restauracji to „Bistro Sztufada”.


Profesjonalne powstanie lokalu


Właścicielami dawnego „Kanionu” są Agata i Marek, którzy stworzyli go w miejscu niezwykle popularnym turystycznie. Mieli nadzieję na sukces, dlatego wszelkie prace nad obiektem powierzyli fachowcom. Restauracja została zaprojektowana przez architekta, a w kuchni stanął prawdziwy kucharz. Właściciel odbił go konkurencji przewyższając zaproponowaną mu stawkę. Od tej pory w „Kanionie” gotował Artur, ale niestety całe profesjonalne podejście Marka do powstania lokalu okazało się niepowodzeniem. Lokal często był podziwiany przez ludzi z zewnątrz, ale wewnątrz brakowało gości.


Totalny miszmasz


Po przybyciu do „Kanionu” Magda Gessler nie potrafiła ocenić, do jakiej kuchni trafiła. W menu znajdowały się wszystkie możliwe potrawy, a wystój lokalu nie mówił nic o charakterze kuchni. Restauratorka postanowiła to zmienić. Zaczęła od nazwy, która od tamtej pory brzmi „Bistro Sztufada”. Ponadto metamorfozie uległ wystrój lokalu, ponieważ nie spodobał się Magdzie Gessler. Kobieta skrytykowała również kucharza, który przygotowywał według niej niesmaczne dania. Właściciele nie zgadzali się z jej opinią, gdyż ufali Arturowi i wierzyli w jego talent.


Sukces restauracji


Wspólnymi siłami właściciele wraz z kucharzem i Magdą Gessler osiągnęli cel. Restauracja uległa metamorfozie, a największe zmiany widoczne są w menu. Można w nim znaleźć danie popisowe, czyli wołową sztufadę szpikowaną słoniną w sosie grzybowym z sałatką buraczano-paprykową, a także tatar wołowy z cebulą, ogórkiem i kurkami, krem z grochu z pierożkami wołowymi oraz dwa rodzaje makaronów. Gdy Magda Gessler wróciła do restauracji po kilku tygodniach była mile zaskoczona funkcjonowaniem lokalu i pracą kucharza.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena:

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie