Bistro By the Way

Bistro By the Way

Poprzednia nazwa: Kwadratowy Talerz

Prudnicka 4A, Wrocław

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: NIE

Telefon: Brak

Adres e-mail: Brak

Strona internetowa: Brak

Opis restauracji

Program „Kuchenne rewolucje” nie bez powodu kojarzony jest z dobrym smakiem i profesjonalną kuchnią. O taki wizerunek dba Magda Gessler, która przemierza nasz kraj, aby poprawić oblicze polskiej gastronomii. W jednym z odcinków programu gościła we Wrocławiu, gdzie mieściła się restauracja „Kwadratowy Talerz”. Jej właściciele to Szymon i Jarek.


Spontaniczne otwarcie restauracji


Szymon i Jarek nigdy wcześniej nie myśleli, że kiedyś zostaną właścicielami restauracji znajdującej się we Wrocławiu. Pierwszy z mężczyzn prowadził hurtownię fryzjerską i to właśnie tam dowiedział się o możliwości przejęcia lokalu gastronomicznego. Powiedziała mu o tym jego klientka, która chciała oddać restaurację w dobre ręce. Sama miała dość prowadzenia biznesu, który cały czas narażał ją na straty. Szymon uznał, że z pomocą kolegi na pewno uda mu się doprowadzić lokal do sukcesu. Jarek zgodził się na ten pomysł, ponieważ skończył technikum gastronomiczne i lubił gotować, ale nigdy nie pracował w tym zawodzie.


Próby uratowania restauracji


Mężczyźni otworzyli swoją pierwszą restaurację i mieli nadzieję na ogromny sukces. Bardzo dbali o porządek na sali oraz o jakoś serwowanych potraw. Nigdy nie kupowali najtańszych składników, tylko wybierali te sprawdzone i dobre. Zależało im na wprowadzeniu do lokalu nowych specjałów, jednak klienci najchętniej zamawiali domowe, polskie obiady. Z tego powodu właściciele nie mieli dużej szansy na popisanie się swoimi zdolnościami kulinarnymi. Niestety nie mogli się też pochwalić dużą ilością gości odwiedzających ich restaurację. Doszli nawet do takiego momentu, że każdego miesiąca zastanawiali się nad zamknięciem restauracji.


Nieoceniona pomoc Magdy Gessler


W końcu mężczyźni zdecydowali się poprosić o pomoc prowadzącą program „Kuchenne rewolucje”. Magda Gessler zgodziła się przeprowadzić rewolucję w ich lokalu, mimo że nie obyło się bez kłótni kobiety z właścicielami. Ostatecznie lokal zyskał nową nazwę – „Bistro By the Way”, odmieniono jego wnętrze, a wiele zmian pojawiło się także w menu. Specjalnością restauracji stały się duże tosty z grillowanego pszennego pieczywa podawane na zimno.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena: