Biała Karczma

Biała Karczma

Michale 127, Grudziądz

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 602 190 166

Adres e-mail: [email protected]

Strona internetowa: http://bialakarczma.pl/

Opis restauracji

W jednym z odcinków znanego w całej Polsce programu „Kuchenne rewolucje” Magda Gessler odwiedziła Grudziądz, gdzie miała pomóc wdowie w prowadzeniu biznesu gastronomicznego. Restauratorka jak zawsze zrobiła wszystko, na co było ją stać, aby odmienić oblicze kuchni. Rewolucje powiodły się, a „Biała Karczma” zyskała nowych gości.


Początki „Białej Karczmy”


Lokal znajdujący się w Grudziądzu wpisany został w historię tego miasta. Jest to zabytkowy budynek pochodzący z XIX wieku. Ze względu na jego dobrą lokalizację i łatwość dojazdu popularny był już przed II wojną światową. Początkowo nazwano go „Biała oberża” i organizowano w nim liczne tańce i różnorodne spotkania. Następnie budynek upadł i zamienił się w magazyn. W takim stanie lokal został zakupiony przez Jadwigę i jej męża, którzy zapragnęli przywrócić dawną świetność tego miejsca. Zdawali sobie sprawę, że czeka ich trudne zadanie, ale nie spodziewali się, że zrealizowanie planów okaże się niemożliwe.


Czy czasy świetności minęły bezpowrotnie?


Małżeństwu bardzo zależało na doprowadzeniu lokalu do takiego stanu, aby karczma mogła funkcjonować. Para włożyła w ten proces całe swoje oszczędności i wysiłek. Niestety mąż Jadwigi nie doczekał się otwarcia restauracji, ponieważ zmarł. Kobieta postanowiła kontynuować wspólne dzieło i doprowadziła lokal do czasów dawnej świetności. Pomógł jej w tym syn Tomasz, który pracował w innym miejscu, ale cały czas starał się doradzać i wspierać matkę. Niestety otwarcie „Białej Karczmy” nie zakończyło problemów Jadwigi. Mimo że miejsce było chętnie wybierane przez gości na urządzanie okolicznościowych przyjęć to niewiele osób przychodziło tam, aby zjeść obiad w zwykły dzień.


Ostatnia próba ratunku „Białej Karczmy”


Jadwiga nie chciała się tak szybko poddać, ponieważ pamiętała ile wysiłku włożyli razem z mężem w powstanie lokalu. Z tego powodu postanowiła poprosić o pomoc Magdę Gessler. Restauratorka zgodziła się przyjechać do Grudziądza, aby wesprzeć kobietę. Przeprowadziła w „Białej Karczmie” rewolucję, która zakończyła się sukcesem. Zmiany dotyczyły nie tylko wystroju, ale przede wszystkim menu. W karcie pojawiło się wiele nowych potraw, m.in. carpaccio z piersi gęsiej na musie z wątróbek gęsich, zupa rybna z grzybami leśnymi czy comber z jelenia kładziony na sosie grzybowym z kluskami ziemniaczanymi.

Zobacz w telewizji

Brak emisji
Dodaj komentarz
Twoja ocena: