Aramia

Aramia

Poprzednia nazwa: Aramia

Eugeniusza Romera 12, Szczecin

Rewolucja udana?: TAK

Czy wciąż otwarta: TAK

Telefon: 91 455 33 77

Adres e-mail: Brak

Strona internetowa: http://romera.aramia.pl/

Zdjęcia restauracji

Opis restauracji

Syryjski lekarz, potrawy zza granicy i brak umiejętności trafienia w kubki smakowe Polaków… Takimi słowami można opisać restaurację „Aramia”, która znajduje się na ul. Romera w Szczecinie. Właściciele rozważali dwie opcje. Pierwszą z nich stanowiło zamknięcie lokalu, drugą – poproszenie o pomoc. Zdecydowali się walczyć o własne marzenia, w czym miała im pomóc Magda Gessler.

Historia prosto z Syrii

Samir nigdy nie myślał o otworzeniu własnej restauracji. Od zawsze interesował się medycyną i właśnie w związku z nią opuścił swój rodzinny kraj, ponieważ postanowił rozpocząć studia na tym kierunku w Polsce. Jakiś czas później dołączyła do niego żona, która musiała opuścić Syrię ze względu na rozgrywającą się tam wojnę. Kobieta nie chciała być utrzymanką swojego męża, która całe dnie spędza w domu, a jej jedynym zajęciem jest przygotowanie obiadu czy sprzątnięcie domu. Z tego powodu postanowiła wymyślić plan na własny biznes. Pomógł jej w tym brat Samira, który jakiś czas później również sprowadził się do Polski. Z racji tego, że był zawodowym kucharzem, rodzina zdecydowała się na otworzenie restauracji.

Rozczarowanie, żal i smutek

Początkowo lokal cieszył się bardzo dużą popularnością. Nie brakowało w nim gości, którzy chętnie próbowali nowych potraw. Z czasem jednak coraz mniej osób zaczęło odwiedzać „Aramię”. Właściciele nie mogli znaleźć powodu tej sytuacji i byli bliscy poddania się. Rozważali nawet pomysł zamknięcia restauracji, ale przed dokonaniem tego drastycznego kroku postanowili poprosić o pomoc Magdę Gessler. Jej wizytę wspominają bardzo miło. Obawiali się ostrej krytyki ze strony restauratorki i sami przyznają, że taka się pojawiła, ale właśnie za nią są wdzięczni kobiecie. Uważają, że to dzięki niej „Aramia” ponownie tętni życiem, a oni mają dla kogo pracować.

Rewolucja w lokalu

Magda Gessler zachwyciła się niektórymi potrawami serwowanymi przez syryjską rodzinę, ale jednocześnie zauważyła, że potrawy są zbyt tłuste. Zaleciła ich „odchudzenie”, ponieważ podejrzewała, że właśnie z tej przyczyny niektórzy Polacy mogą rezygnować z wizyty w lokalu. Ponadto restauratorka poprosiła o zrobienie porządku w kuchni, gdyż znalazła wiele rzeczy, które nadawały się jedynie do wyrzucenia.

Zmiany w menu

Większość karty dań w restauracji „Aramia” pozostała taka sama, jak przed przyjazdem Magdy Gessler. Pozbyto się jedynie najbardziej tłustych potraw, a kilka nowych dodano do menu. Aktualnie króluje tam Kibbe w Jogurcie z Jagnięciną, czyli typowo syryjskie danie, które jest podawane na dwóch talerzach. Budzi ono podziw wśród gości restauracji. Zachwycają się nie tylko jego wyglądem, ale przede wszystkim smakiem i sytością.

Zobacz w telewizji

Aramia

Sezon: 13, Odcinek: 3

22.07.2020 02:55

Dodaj komentarz
Twoja ocena:
ja
Ocena: 4
rok temu
Co więcej właściciele otworzyli drugą siedzibę na szczecińskiej starówce

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie