Z czego słynie czeska kuchnia?

Dodano: 2019-09-09

Aby poznać smak czeskiej kuchni nie musisz wybierać się do tego kraju. Czeskich potraw możesz skosztować nawet w Polsce, warto jednak zwrócić uwagę czy są przyrządzane zgodnie z prawdziwymi czeskimi przepisami. Kuchnia tego państwa przez wiele lat podlegała wpływom krajów sąsiednich, takich jak Polska, Austria, Węgry, Słowacja czy Bawaria. Podstawowy obiad czeski składa się z zupy i drugiego dania. Pierwsza potrawa jest niezwykle ważna. Najczęściej na czeskie stoły trafiają gulaszowa, flakowa, kapuśniak, ziemniaczana i rosół. Popularne w tym kraju są również zupy zaprawiane śmietaną lub zasmażką. Najbardziej znana jest jednak zupa z flaków, która w języku czeskim nazywana jest drstkova polevka. Na drugie danie zazwyczaj podawane jest mięso. Czechy słyną z różnego rodzaju mięsa. Można u nich spotkać zarówno pieczenie wołowe, jak i wieprzowe czy cielęce. Znane w tym kraju są także pieczone gęsi, kaczki, kurczaki, rolki mięsne z nadzieniem oraz szaszłyki.

Najpopularniejsze dodatki i desery

Istotne w czeskiej kuchni są również dodatki do potraw oraz desery spożywane po drugim daniu. Do obiadu podawane są najczęściej zestawy sałatek z warzyw, takich jak pomidory, ogórki czy jarzyny konserwowane lub marynowane. W restauracjach często można zamówić bukiety jarzyn lub sałatki doprawiane majonezem. Na deser Czesi uwielbiają jeść pardubickie pierniki, naleśniki, racuchy lub wafle karlowarskie. Najpopularniejsze ciasta w tym regionie to strudle z nadzieniem owocowym bądź makiem.

Jaki alkohol piją Czesi?

Czechy to kraj kojarzony przez wiele osób z piwem. Jest ono znane i cenione na całym świecie dzięki swojej bogatej tradycji. Jako najpopularniejsze z alkoholi wymieniane jest piwo jasne, do którego często podaje się sery piwne i różnorodne zakąski na zimno. Oprócz tego trunku Czesi cenią sobie południowo-morawskie wina, które są produkowane w pobliżu większych miast. Dużą popularnością na świecie cieszy się także czeski rum.


Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie