Savoir-vivre w restauracji

Dodano: 2019-09-04

Z pewnością każdy chociaż raz spotkał się z pojęciem savoir-vivre. Czy jednak na pewno wiesz, co ono oznacza i jakie zasady obejmuje? Wybierając się do eleganckiej restauracji warto zapoznać się z jego znajomością, aby zrobić dobre wrażenie nie tylko przed swoimi towarzyszami, ale również przed kelnerem. Savoir-vivre to pojęcie oznaczające „sztukę życia”. Podczas kolacji w restauracji należy pamiętać o dobrych manierach, które odnoszą się zarówno do odpowiedniego stroju, gestów, jak i sposobu jedzenia.

Właściwy ubiór

Wychodząc do miejsca publicznego podstawową zasadą, o której powinniśmy pamiętać jest odpowiedni ubiór. Zawsze należy go dostosować do sytuacji i charakteru spotkania. Wybierając się do eleganckiej restauracji warto sprawdzić, czy posiada ona własny dress code. Jeśli nie – możemy samodzielnie skompletować swoje ubrania, ale pamiętajmy, aby pasowały one do miejsca, do którego się udajemy. Dla kobiet dobrą propozycją jest elegancka sukienka, natomiast dla mężczyzn garnitur bądź sama marynarka i eleganckie, ale nie garniturowe spodnie.

Moment wejścia do restauracji

Jest on niezwykle kluczowy, ponieważ świadczy o naszej znajomości dobrych manier. Oczywiście w drzwiach pierwsza wchodzi kobieta. Mężczyzna powinien także zadbać o pomoc w zdjęciu jej ubrania wierzchniego i w odwieszeniu go. Następnym krokiem jest odsunięcie krzesła partnerki, aby mogła usiąść. Dopiero wtedy miejsce zajmuje przedstawiciel płci męskiej. Jeśli grono osób wybierających się do restauracji jest większe – gospodarz, czyli osoba zapraszająca siada jako ostatnia pozwalając gościom wybrać swoje miejsca.

Ton prowadzonej rozmowy

W restauracji oczywiście można ze sobą rozmawiać. Należy jednak robić to w taki sposób, aby słyszał nas tylko rozmówca. Niedopuszczalne jest, aby nasz głos został usłyszany przez innych klientów lokalu. Nie powinniśmy się głośno śmiać, ponieważ takie zachowania mogą przeszkadzać pozostałym osobom znajdującym się w pobliżu.

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie