Przyprawy, które warto mieć w kuchni

Dodano: 2019-10-10

Przyprawy to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie gotowania. Nic dziwnego, ponieważ to właśnie one dodają potrawom aromat i niepowtarzalny smak. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tych produktów, dlatego gastronomiczni amatorzy mogą się poczuć zagubieni stojąc przed półkami w sklepie. Podpowiadamy, które przyprawy warto mieć w swojej kuchni, do jakich popularnych dań można ich używać i jak najlepiej je przechowywać.

Które przyprawy powinny się znaleźć w Twojej kuchni?

Podczas kompletowania przypraw do kuchni warto zwrócić uwagę na cynamon. Nie tylko wpływa na smak potraw, ale także reguluje poziom cukru we krwi. Jest idealny do posypywania owoców, owsianek czy kaszy jaglanej. Na uwagę zasługuje także rozmaryn, który występuje zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Przede wszystkim podkreśla smak ryb i mięs. Można go także stosować do sałatek, makaronów oraz dań przygotowanych z ziemniaków. Popularnymi przyprawami są również bazylia i oregano. Obie są obowiązkowe w kuchni śródziemnomorskiej. Pierwsza z nich najlepiej smakuje, gdy dodajemy do potrawy jej świeże listki, ale sprawdza się także w wersji suszonej. Natomiast oregano można hodować samodzielnie na balkonie lub w doniczce przechowywanej w kuchni. Ta przyprawa działa przeciwutleniająco, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Niezbędnym produktem podczas gotowania często okazuje się czosnek. Świetnie wpływa na smak potraw, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Szczególnie nadaje się do dań mięsnych, ryb, sałatek i zup. Tymianek stanowi jedno z podstawowych ziół kuchni prowansalskiej. Należy go dodawać do duszonych i pieczonych mięs, do sosów, sałatek, a także do owocowej lemoniady. Zapach goździków z kolei przypomina święta Bożego Narodzenia. Są orientalną przyprawą, która idealnie sprawdza się do wytrawnych dań i deserów, szczególnie podawanych zimą. Ostatnim produktem zasługującym na szczególną uwagę jest kurkuma. Zapewne kojarzysz jej charakterystyczny żółty kolor. Wspaniale smakuje w daniach wysokobiałkowych, czyli w potrawach zawierających mięso, rośliny strączkowe, ryby i jajka. To oczywiście nie wszystkie przyprawy potrzebne w kuchni, ale wymienione zostały te, bez których pyszne gotowanie jest niemożliwe. Dzięki ich użyciu wpłyniesz pozytywnie na smak swoich dań.

Jak przechowywać przyprawy?

Najpopularniejszym sposobem na przechowywanie przypraw jest trzymanie ich w opakowaniach, w których zostały zakupione. Można je schować w specjalnie do tego przeznaczonym koszyczku, aby wszystkie znalazły się w jednym miejscu. Jeśli zdecydowałeś się na takie przechowywanie przypraw – pamiętaj, żeby szczelnie zamykać torebki. To pozwoli zatrzymać aromat produktów na dłużej. Dobrym sposobem jest przesypanie najczęściej używanych przypraw do specjalnych małych pojemniczków. Taka opcja jest wygodniejsza i praktyczniejsza, ale zajmuje więcej miejsca, dlatego wybierz wyłącznie te przyprawy, które używasz codziennie, a pozostałe pozostaw w oryginalnych opakowaniach.


Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie