Przepis na rogale marcińskie

Dodano: 2019-10-22

Rogale marcińskie to wypieki charakterystyczne dla Poznania i niektórych regionów Wielkopolski. Przygotowywane są szczególnie na Dzień Świętego Marcina, który obchodzony jest 11 listopada. W tym czasie rogale można kupić we wszystkich sklepach i cukierniach. Samodzielne zrobienie tego wypieku nie jest proste, ale daje dużą satysfakcję. Zapoznaj się z przepisem na rogale marcińskie i ciesz się ich domowym smakiem!

Jakie składniki są potrzebne?

Aby przygotować nadzienie do wypieku naszykuj 250 g białego maku, 300 g zmielonych biszkoptów, szklankę cukru, 120 g orzechów arachidowych, 120 g rodzynek, 300 g masła lub margaryny, aromat migdałowy oraz 120 g skórki pomarańczowej. Z kolei do zrobienia ciasta na rogale będziesz potrzebował 4,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, pół kostki drożdży, pół szklanki cukru, szklankę mleka 3,2 proc., pół szklanki oleju, 2 łyżeczki soli oraz 300 g masła lub margaryny. Dodatkowymi produktami, które przydadzą się podczas przygotowywania wypieku są dwie garstki orzechów arachidowych, jajko, woda, cukier puder, a także sok z cytryny.

Jak zrobić masę makową?

Masa makowa to podstawa smaku rogali marcińskich. Jej przygotowanie rozpocznij od opłukania maku pod bieżącą wodą. Następnie zalej go wrzątkiem i odstaw. Po upływie godziny dokładnie odsącz mak i przepuść go dwukrotnie przez maszynkę. Gdy produkt będzie zmielony przełóż go do garnka i dodaj cukier oraz masło. Wszystkie składniki przesmaż na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kolejnym krokiem jest wymieszanie ciepłej masy z pokruszonymi biszkoptami, rodzynkami, orzechami oraz aromatem migdałowym. Gotową masę przykryj i odstaw w chłodne miejsce aż do ostudzenia.

Przygotowanie ciasta na rogale

Gdy masa stygnie można przejść do etapu robienia ciasta. W tym celu podgrzej szklankę mleka do temperatury 36-38 stopni C. Następnie dodaj do niego pokruszone droższe i wymieszaj, aby się rozpuściły. Mąkę przesiej i dodaj do niej rozpuszczone drożdże, a także cukier, dwa jajka i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, a następnie rozpocznij ich wyrabianie na jednolitą masę. Powinna być ona sprężysta. Pod koniec dodaj olej i połącz go z pozostałymi produktami. Uformowane w prostokąt ciasto przykryj folią i umieść w lodówce, aby uległo schłodzeniu. Wtedy dopiero możesz je rozwałkować. 1/3 masła podziel na kawałki i rozsmaruj równomiernie na cieście, po czym złóż je na 3 części. Rozwałkuj ciasto jeszcze raz i ponownie nałóż masło. Powtórz ten krok, po czym rozwałkuj ciasto i przykryj je folią, a następnie zwiń i włóż do lodówki na kilka godzin.

Jak uformować rogale?

Ostatnim krokiem przygotowania pysznego wypieku jest zmiana otrzymanego ciasta w rogale. W tym celu ciasto przetnij na 2 części, a każdy z powstałych pasków pokrój w trójkąty. Masę makową umieść na cieście, po czym zwiń rogale. Ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je, żeby podwoiły swoją objętość i wtedy posmaruj je jajkiem rozrobionym z wodą, po czym piecz przez ok. 16 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ostatnio dodane

Zobacz wszystkie